TIMMERS MEDICARE

ZO VERSLA JE DIE WINTERBLUES!

De donkere dagen voor Kerst. Een gezellige tijd, maar wel een donkere tijd. Immers staan we op als het donker is, en vaak komen we ook pas thuis als het alweer donker is. De winterblues ligt op de loer. De korte dagen vol kou en nattigheid beginnen te vervelen, de ochtenden worden steeds zwaarder, je energielevel daalt, je hebt meer trek in lekker eten en eigenlijk zit je, vergeleken met de zomermaanden, gewoon een stuk minder lekker in je vel.

Wanneer we het hebben over een winterdip, dan hebben we het overeen sombere stemming, vermoeidheid, meer behoefte aan slaap, niet uitgerust voelen, verminderde aandacht en concentratie, prikkelbaarheid, passiviteit, toegenomen eetlust, gewichtstoename en minder behoefte aan sociale contacten.

Biologische klok
De grote boosdoener is melatonine, dat is een hormoon. Een hormoon dat je moe maakt. Je lichaam maakt dit hormoon aan als het donker wordt en het dus bedtijd is. Zo kan je lekker slapen.
Maar in de winter is het overdag ook donker, té donker in ieder geval, dus je lichaam snapt het niet meer helemaal en denkt dat het bedtijd is. En maakt dus melatonine aan. Hierdoor ben je overdag ook moe. Doodmoe. En een dutje werkt niet. Want die melatonine zit erna nog steeds in je lichaam. Je biologische klok is gewoon ontregeld.

Hoe kom je er vanaf?
Wetenschappers zijn van mening dat het natuurlijke licht van de zon die ’s ochtend opkomt, ervoor zorgt dat ons lichaam stopt met het aanmaken van melatonine: het slaaphormoon. Je wordt dus normaal gesproken wakker van het licht. De donkere wintermaanden en het gebrek aan daglicht kunnen er voor zorgen dat je lichaam niet meer stopt met het aanmaken van melatonine.

Ga naar buiten! Liefst elke dag minimaal een half uur. Ons lichaam heeft daglicht nodig, dus elke ochtend een wandelingetje geeft je een oppepper voor de rest van de dag. En nee, achter het raam gaan zitten helpt niet!
Werk je heel de week? Een lichttherapielamp geeft uitkomst. Met een daglichtlamp kun je jezelf ’s ochtends of aan het begin van de namiddag een dosis licht toedienen om het dag-/ nacht ritme een impuls te geven.

Blijf in beweging! Lekker sporten geeft je weer nieuwe energie. Ook al heb je een keer niet zo’n zin, toch doen. Je zult merken dat je daarna weer fitter bent.

Vakantie naar de zon! Als je het kunt veroorloven, zeker doen. Je kunt dan de accu lekker opladen. En helpt dit alles niet, dan zit er maar 1 ding op. Emigreren!

Heeft u nog vragen?

Heeft u vragen over bepaalde producten? Of wilt u meer weten over de mogelijkheden van het gratis lenen van hulpmiddelen?
Belt u ons gerust op 0165 560 609 . Wij staan voor u klaar! Mailen mag uiteraard ook.