TIMMERS MEDICARE

UW BLOEDDRUK THUIS METEN

U heeft een elektronische bloeddrukmeter waarmee u thuis uw bloeddruk kan controleren. Dan is het goed om te weten waar je op moet letten.

Bloeddrukwaarden thuis
Thuis is de bloeddruk over het algemeen iets lager dan bij de arts. Thuis geldt dat de bloeddruk verhoogd is bij een bovendruk hoger dan 135 mmHg. Maar een meting is een momentopname. Een hoge bloeddruk kan pas vastgesteld worden na meerdere metingen gedurende een langere periode. Meet je thuis een verhoogde bloeddruk bij meerdere metingen op verschillende dagen? Bespreek dit dan met de huisarts.

Hoe meet je thuis de bloeddruk
Meet de bloeddruk steeds op dezelfde manier. In het algemeen gelden een aantal regels voor een betrouwbare bloeddrukmeting:

 • zorg ervoor dat je 30 minuten voor de meting:
  • geen inspanning verricht
  • niet rookt
  • geen koffie drinkt
 • neem minimaal 5 minuten rust voordat je gaat meten
 • meet de bloeddruk zittend in een stoel met je rug tegen de leuning
 • zet beide voeten naast elkaar op de grond. Zorg ervoor dat de benen niet gekruist zijn
 • zorg ervoor dat de arm waaraan je meet ondersteund is. Leg je onderarm bijvoorbeeld op de leuning van de stoel of op tafel
  breng de bloeddrukband aan om je arm op de hoogte van je hart
 • meet bij voorkeur aan de niet-dominante arm. Als je rechtshandig bent, dan meet je links, tenzij de arts anders adviseert
 • praat niet tijdens de meting

De meest gestelde vraag is: Hoe komt het dat mijn bloeddruk anders is dan bij de huisarts?

Witte jassensyndroom bij bloeddruk meten
Een verschijnsel wat voorkomt bij het meten van de bloeddruk is het witte jassensyndroom. Iemand die thuis een normale bloeddruk meet kan een verhoogde bloeddruk meten zodra hij of zij bij de dokter arriveert. Dit is een gevolg van een nerveuze spanning die iemand kan krijgen bij de dokter. Lange tijd is ervan uitgegaan dat dit in principe onschuldig is. Uit later onderzoek blijkt echter dat dergelijke personen ook daadwerkelijk meer risico hebben op een hoge bloeddruk. Dergelijke mensen zijn vaak niet alleen bij de dokter, maar ook in andere situaties sneller stressvol en nerveus. En dat verhoogt het risico op het krijgen van een hoge bloeddruk.

Omron bloeddrukmeters
Timmers MediCare verkoopt bij voorkeur Omron bloeddrukmeters, welke ook gebruikt worden door de meeste huisartsen en aanbevolen zijn door de Nederlandse Hartstichting. Omron bloeddrukmeters zijn er in verschillende types. Laat u informeren door onze adviseurs.

Kalibreren bloeddrukmeter
Bij particulier gebruik wordt aangeraden iedere 2 jaar de bloeddrukmeter te laten kalibreren. Bij kalibratie worden de waarden van de bloeddrukmeter gecheckt. Timmers MediCare heeft hiervoor speciale apparatuur en een specialist die hiervoor is opgeleid. Zo weet u of uw bloeddrukmeter nog correct werkt en betrouwbaar is.

Heeft u nog vragen?

Heeft u vragen over bepaalde producten? Of wilt u meer weten over de mogelijkheden van het gratis lenen van hulpmiddelen?
Belt u ons gerust op 0165 560 609 . Wij staan voor u klaar! Mailen mag uiteraard ook.